Museum Kasteel Wijchen

Al een paar jaar geleden werden we betrokken bij de herinrichting van Museum Kasteel Wijchen. We maakten toen een uitgebreid bidboek waarmee fondsen konden worden geworven. Intussen onderging het kasteel een grootscheepse restauratie en ‘kwam corona ertussen’. Na lange tijd van voorbereiding en noodgedwongen uitstel kon het schitterende kasteel dan toch voor publiek geopend worden.

Potztausend/Tekst en Uitleg (Museummakers) maakte de ontwerpen voor een compleet nieuwe tentoonstelling van de bijzondere archeologische vondsten op de bovenverdieping. Onderdeel hiervan is een gedeeltelijke reconstructie van een bronstijdboerderij die ‘zweeft’ boven de eigenlijke tentoonstelling.
In het souterrain – dat sinds de restauratie toegankelijk is voor publiek – maakten we het ontwerp en schreven we scripts voor audiovisuele presentaties waarin drie bewoners van het kasteel tot leven komen, onder wie Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje. Even verderop, in de voormalige keuken van het kasteel, maakten we een levensechte reconstructie van een dinertafel uit de tijd van Emilia. Bezoekers ontdekken welke gerechten op tafel stonden en hoe ze gemaakt werden. Nog dieper in de kelder richtten we een geheimzinnige ‘dierenkelder’ in, waar je allerlei beesten die zo’n oud kasteel bevolken, kan horen en…. net niet zien!
Tenslotte maakten we zes ‘ontdekkabinetten’ waarin je op verschillende manieren en met alle zintuigen de geschiedenis van dit unieke renaissance-kasteel en zijn bewoners ervaart.

Loze Interieur & Decor en Brandwacht en Meijer (interieurbouw), Robert Blom Technical Services (AV-techniek), Colorprofile (printwerk) en Max de Waard (videobeeld en soundscapes) realiseerden de tentoonstelling. Museummakers hielp het museum bij de fondsenwerving en leidde het hele inrichtingsproject.

Category
Tentoonstellingsontwerp